uitgelicht
03 juli 2025

Alles wat je moet weten over BHV

Stel je voor: er breekt brand uit op kantoor, iemand raakt gewond of er moet razendsnel worden geëvacueerd. Wie neemt dan de leiding? Dat is precies waar bedrijfshulpverlening (BHV) om draait. In dit artikel lees je alles wat je moet weten: van wettelijke verplichtingen tot het verschil met EHBO en hoe je snel en effectief BHV’er wordt.

Wat is BHV en waar staat het voor?

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening. Het is een wettelijk verplichte organisatie binnen bedrijven die eerste hulp verleent bij noodsituaties zoals brand, ongevallen of evacuaties. BHV’ers zijn medewerkers die speciaal zijn opgeleid om in dit soort situaties adequaat op te treden totdat professionele hulpdiensten aanwezig zijn

Wanneer is BHV verplicht?

Volgens Artikel 15 van de Arbowet is iedere werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren. Er moet minimaal één BHV’er aanwezig zijn tijdens werktijden. De concrete invulling hangt af van de grootte van het bedrijf, het aantal medewerkers en de risico’s binnen de organisatie.

Is BHV verplicht voor ZZP’ers?

Het antwoord is zowel ja, als nee. Ben je een ZZP’er zonder personeel, dan ben je alleen verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en ben je wettelijk niet verplicht om BHV te organiseren. Hoewel het wél verstandig kan zijn, zeker bij risicovolle werkzaamheden.
Heb je als ZZP’er toch personeel in dienst (ook al gaat dat in tegen de letterlijke betekenis van Zelfstandige Zonder Personeel), dan val je onder de zorgplicht en moeten er volgens Artikel 658 van het Burgerlijk Wetboek maatregelen zijn getroffen om een veilige werkomgeving te garanderen.

Wat zijn de taken van een BHV’er?

Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) heeft als taak om snel en adequaat te handelen bij incidenten op de werkvloer. Hieronder behandelen we de 4 kerntaken van een BHV’er:

  1. Verlenen van eerste hulp bij ongevallen

Een BHV’er is getraind om direct eerste hulp te bieden bij verwondingen of medische noodgevallen. Denk aan het aanleggen van een tourniquet, het verlenen van eerste hulp bij verslikking, en het uitvoeren van reanimatie met of zonder AED.

  1. Beperken en bestrijden van brand (indien veilig)

BHV’ers mogen een beginnende brand bestrijden, mits dit op een veilige manier kan en zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen. Hierbij hoort ook het snel alarmeren van collega’s en hulpdiensten. Het is belangrijk dat een BHV’er de situatie eerst inschat, een beginnende brand mag niet automatisch worden overgeslagen zonder te beoordelen of ingrijpen mogelijk en verantwoord is

  1. Begeleiden bij evacuaties

In noodsituaties zoals brand of gaslekkage zorgen BHV’ers ervoor dat werknemers en bezoekers het pand veilig en snel kunnen verlaten. Ze kennen de vluchtroutes, houden het overzicht, begeleiden mensen naar de verzamelplaats en controleren of niemand is achtergebleven.

  1. Alarmeren van en communiceren met professionele hulpdiensten

Een BHV’er schakelt zo snel mogelijk de juiste externe hulp in, zoals de brandweer of ambulance. Daarnaast fungeert hij of zij als aanspreekpunt bij aankomst van de hulpdiensten en geeft cruciale informatie over de situatie, locatie van het incident en eventuele slachtoffers.

Wat is het verschil tussen BHV en EHBO?

Veel mensen verwarren BHV met EHBO, en dat is niet zo vreemd. Beide hebben tenslotte te maken met hulpverlening en veiligheid. Toch zijn het twee verschillende dingen met elk hun eigen doel en inhoud.

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken en richt zich volledig op het verlenen van medische hulp aan slachtoffers. Denk bijvoorbeeld aan het verbinden van wonden, het behandelen van brandwonden of het reanimeren van iemand die een hartstilstand heeft. Wie een EHBO-diploma haalt, leert uitgebreid hoe je moet handelen in medische noodsituaties. Waar je ook bent, thuis, op straat of op het werk. Het is een stuk dieper en breder dan wat je tijdens een BHV-cursus leert op het gebied van medische handelingen.

BHV, ofwel Bedrijfshulpverlening, is juist breder van opzet. Als BHV’er leer je niet alleen hoe je eerste hulp moet verlenen bij ongevallen, maar ook hoe je moet handelen bij brand, hoe je een pand veilig evacueert en hoe je communiceert met de hulpdiensten. Een BHV’er is in feite de eerste schakel in de hulpverlening binnen een bedrijf, het is iemand die in de eerste kritieke minuten kan handelen totdat de professionele hulpdiensten arriveren. Levensreddend handelen, zoals reanimeren of het gebruiken van een AED, komt wél aan bod in een BHV-cursus.

Kort gezegd: waar EHBO zich volledig richt op medische hulp, gaat BHV over het totale plaatje van veiligheid op de werkvloer. Beide zijn belangrijk, maar BHV is wettelijk verplicht voor werkgevers, terwijl EHBO dat niet is. Toch kan het heel waardevol zijn om als bedrijf ook EHBO-kennis in huis te hebben, zeker in risicovolle sectoren of op plekken waar veel mensen samenkomen.

Hoelang duurt een BHV-cursus?

Dat is afhankelijk van de aanbieder, de meeste BHV-cursussen duren gemiddeld tussen de 1 tot 2 dagen. Bij Schok & Pomp daarentegen haal je binnen 2-4 uur praktijktraining een volwaardig 2 jaar geldig BHV-certificaat.

Je start met een e-learning die is ontwikkeld door ervaren medische professionals. In je eigen tempo maak je je de belangrijkste theoretische kennis eigen, van levensreddend handelen tot brandbestrijding. Met deze stevige basis op zak volg je vervolgens een praktijktraining onder begeleiding van onze deskundige trainers. Zij hebben ruime ervaring in levensreddend handelen en leren je niet alleen de technieken, maar ook hoe je rustig en doeltreffend blijft handelen in echte noodsituaties. Pas wanneer je alle onderdelen beheerst en met vertrouwen kunt toepassen, vinden onze trainers dat je er klaar voor bent. Dán ontvang je jouw welverdiende BHV-certificaat.

Hoe lang is een BHV-certificaat geldig?

De geldigheidsduur van een BHV-certificaat is niet wettelijk vastgelegd en verschilt per aanbieder. Bij de meeste opleiders is een certificaat één jaar geldig. Bij Schok & Pomp hebben we er bewust voor gekozen om het BHV-certificaat twee jaar geldig te maken, en dat doen we niet zomaar.

Onze BHV-cursussen zijn opgebouwd volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis, een van de meest gezaghebbende instanties op het gebied van hulpverlening. Dankzij deze opbouw en de kwaliteit van onze lesstof, is het certificaat twee jaar geldig. Na afronding van de training behoud je bovendien een jaar lang toegang tot alle theorie als digitaal naslagwerk. En om ervoor te zorgen dat je ook in het tweede jaar scherp blijft, bieden we een optioneel opfris-webinar aan waarin je je kennis laagdrempelig kunt bijspijkeren.

Zijn BHV-certificaten van 2 jaar legaal?

Ja, dat zijn ze zeker, de wet schrijft geen vaste geldigheidsduur voor BHV-certificaten. Het is aan de opleider om die termijn te bepalen, zolang de BHV’er maar voldoende is opgeleid en geoefend. Met onze tweejarenstructuur, toegang tot lesmateriaal én de opfrismogelijkheid in het tussenjaar, voldoen we volledig aan deze eis.

Voor de meeste sectoren is een tweejarige geldigheid ruim voldoende, zeker wanneer werkgevers stimuleren dat hun BHV’ers in het tweede jaar even opfrissen. En precies dáár sluiten wij bij aan.

Wat moet ik doen als mijn BHV-certificaat is verlopen?

Is je BHV-certificaat verlopen? Geen paniek, je hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen, maar het is wél belangrijk om snel in actie te komen. Wettelijk gezien is er geen exacte vervaldatum, maar je moet als BHV’er altijd aantoonbaar bekwaam zijn. En een verlopen certificaat maakt dat lastig om te onderbouwen, vooral bij een inspectie of in een noodsituatie.

Bij Schok en Pomp kun je ook na verloop van je certificaat gewoon weer deelnemen aan een herhalingscursus, zolang je basiskennis nog redelijk op peil is. Is het echt al lang geleden of voel je je onzeker over je vaardigheden? Dan raden we aan om de volledige BHV-cursus opnieuw te volgen. Daarmee ben je weer helemaal up-to-date én ontvang je een nieuw certificaat dat twee jaar geldig is.

Wat houdt een herhalingscursus in?

Een herhalingscursus is bedoeld om je BHV-kennis en vaardigheden op peil te houden. In plaats van veel theorie richt je je vooral op het oefenen van praktijksituaties zoals reanimatie, brandbestrijding en evacuatie. Je leert onder begeleiding van ervaren instructeurs hoe je snel en effectief handelt, ook onder druk. Zo blijf je scherp, zelfverzekerd én officieel bevoegd als BHV’er.

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig binnen een bedrijf?

Er geldt geen vast aantal. De richtlijn is: voldoende BHV’ers om effectief te kunnen handelen bij incidenten. Bij grotere organisaties of locaties met veel bezoekers is het logisch dat meerdere BHV’ers per locatie aanwezig zijn.

Conclusie

Bedrijfshulpverlening (BHV) is niet alleen een wettelijke verplichting, maar vooral een cruciaal onderdeel van een veilige werkomgeving. Of je nu werkgever bent, medewerker of zelfstandige met personeel: goed georganiseerde BHV maakt écht het verschil in noodsituaties.

Met een BHV-cursus leer je eerste hulp verlenen, beginnende brand bestrijden, een evacuatie begeleiden en communiceren met hulpdiensten. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt om snel en doeltreffend te handelen. Bij Schok en Pomp volg je na een e-learning op je eigen tempo, een praktijkgerichte opleiding volgens de richtlijnen van Het Oranje Kruis, met een certificaat dat twee jaar geldig is en de mogelijkheid tot tussentijdse opfrissing.

Wil je zeker weten dat jouw organisatie voldoet aan de wet én goed voorbereid is? Doe dan de zelfinspectie van de Nederlandse Arbeidsinspectie.