EHBO voor de Kraamzorg

4 uur e-learning, 4 uur praktijktraining
tip: de tabknoppen zijn scrollbaar
 • CursusEHBO voor de Kraamzorg
 • LocatieBij u op locatie vanaf 6 personen
 • Cursusduur4 uur e-learning, 4 uur praktijktraining
 • DocentenArtsen en coassistenten
 • CertificaatHet Oranje Kruis EHAK en 8 KCKZ Accreditatie punten categorie A

EHBO voor Kraamzorg en Baby’s

Tijdens de opleiding tot kraamverzorg(st)er leer je alles over de zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Maar stel je voor dat de partner bekend is met epilepsie, of dat een broertje een knikker in zijn neus stopt? In die gevallen is het goed om de juiste handelingen te weten en uit te kunnen voeren.
Maar ook onderwerpen, zoals fluxus, shock en bloedingen die vlak na de bevalling kunnen gebeuren behandelen we in deze training. Zo is je kennis weer helemaal up-to-date!

Ontworpen door kinderartsen

Deze cursus Levensreddend handelen en EHBO voor de Kraamzorg is in samenwerking met artsen uit het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Prinses Maxima Centrum ontworpen. In deze cursus leert u een (ernstig) ziek kind herkennen en weten wat u moet doen als een kind mogelijk in acuut levensgevaar is.

Levensreddend handelen in de kraamzorg

De onderwerpen zijn gekozen op basis van wat onze arts-docenten aan (ernstige) kinderziekten en/of aandoeningen voorbij hebben zien komen. De focus van deze cursus ligt op leren handelen indien een kind acuut levensbedreigend ziek is. We simuleren situaties waarbij handelen in de eerste minuten van levensbelang is. Daarnaast leren we het verschil tussen iets wat ernstig lijkt en iets wat ernstig is. Bijvoorbeeld koortsstuipen, uiterst vervelend om te zien maar zelden levensbedreigend. Wat u niet leert tijdens deze cursus is pleisters plakken, blaren doorprikken of een mitella aanleggen.

Certificaat en accreditatiepunten

Na het succesvol doorlopen van de training ontvang je het ” Eerste Hulp aan Kinderen” certificaat van Het Oranje Kruis, en 8 KCKZ accreditatiepunten in Categorie A.

Opbouw van de EHBO voor de kraamzorg cursus

E-learning voor de kraamzorg

Zodra u zich opgeeft ontvangt u binnen 24 uur een e-learning. Deze e-learning kan u op uw eigen tempo wanneer het u uitkomt doornemen. Door de training op te splitsen kunnen EHBO herhaling cursisten op een rapper tempo door de e-learning heen, en kunnen beginnende EHBO’ers in alle rust de informatie tot zich nemen. In deze e-learning komen alle onderwerpen aan bod en kun je de theorie eigen maken. De e-learning duurt gemiddeld 4 uur.

Praktijktraining voor de kraamzorg

Tijdens de praktijktraining van 4 uur wordt veel tijd besteed aan het daadwerkelijk oefenen van de competenties, zoals reanimatie en gebruik AED bij baby’s, kinderen én volwassenen. Zo blijft het een interactieve cursus en worden handelingen direct geoefend wanneer is uitgelegd hoe je ze toepast. De praktijktraining geven wij vanaf 6 cursisten bij u incompany. In onderling overleg stemmen we het tijdstip af; ochtend, middag, avond of weekend is allemaal mogelijk voor ons.

We gebruiken de modernste reanimatie poppen die direct via een app laten zien wat je kunt doen om de reanimatie te verbeteren. Zo krijgt iedereen persoonlijke feedback.

Leerdoel KCKZ
“De cursist toont aan op doeltreffende wijze de eerste hulp handelingen te verrichten, doordat de cursist voldoende kennis hierover heeft en de juiste handelingen in de praktijk laat zien. De cursist toont aan deze handelingen bij een baby, kind en volwassene”.

Voor deze cursus gelden de volgende competenties:

 • Controleren en beoordelen vitale functies van een baby en kind
 • Controleren en beoordelen vitale functies van een volwassene
 • Vrijhouden luchtweg van een baby en kind
 • Vrijhouden luchtweg van een volwassene
 • Start reanimatie van een baby en kind in de juiste situatie
 • Start reanimatie van een volwassene in de juiste situatie
 • Gebruik AED bij een baby en kind
 • Gebruik AED bij een volwassenen
 • Eerste hulp bij verslikking en verstikking
 • Stelpen van een ernstige bloeding

Docenten

De docenten bij Schok & Pomp zijn arts of co-assistent. Zij hebben ervaring met het werken met patiënten tijdens medische noodsituaties. Zij spreken dus uit ervaring en weten hoe te handelen in deze situaties. Ook vragen of voorbeelden die niet persé bij de onderwerpen horen kunnen zij beantwoorden.

Meer dan +50000 cursisten

Wat zeggen cursisten
over de Schok & Pomp EHBO Cursus?

Trots dat wij cursussen hebben mogen geven bij o.a.: