blog
10 april 2025

Wat te doen bij een bloedneus?

Je zit rustig op de bank of bent lekker buiten aan het sporten, en ineens… een bloedneus! Het kan er best heftig uitzien, maar in de meeste gevallen is het gelukkig onschuldig. Toch wil je natuurlijk weten hoe je het bloeden zo snel mogelijk stopt en wat je kunt doen om het in de toekomst te voorkomen. Wij leggen het in dit blog voor je uit.

Een bloedneus ontstaat door een kapot bloedvaatje in het neusslijmvlies. Dit slijmvlies bevat veel kleine bloedvaatjes die snel beschadigd kunnen raken, bijvoorbeeld door een droge lucht, hard snuiten of een ongelukje. Maar wat kun je doen als het bloeden eenmaal begonnen is?

Hoe stop je een bloedneus?

Allereerst, blijf kalm en ga rechtop zitten. Paniek helpt niet en als je gaat liggen, kan het bloed in je keel lopen, wat misselijkheid kan veroorzaken. Adem rustig door je mond en probeer niet te slikken. Het is ook belangrijk om je neus eenmalig hard te snuiten en daarna af te drukken om opgehoopt bloed en stolsels te verwijderen, zodat de bloeding sneller stopt. Doe dit wel voorzichtig om te voorkomen dat je het probleem verergert.

Vervolgens buig je licht voorover. Dit voorkomt dat het bloed in je keel loopt en helpt de bloeding uit de neus te laten stromen. Gebruik je duim en wijsvinger om je neus net onder het botje stevig dicht te knijpen. Houd dit minstens tien minuten vol zonder los te laten. Dit geeft het bloedvaatje de kans om zich te sluiten.

Blijft het bloeden na tien minuten doorgaan? Probeer het nog eens en knijp je neus opnieuw tien minuten dicht. Als de bloeding daarna nog steeds niet gestopt is, neem dan contact op met de huisarts. Tot die tijd blijf je doorgaan met het dichtknijpen van de neus.

Veelvoorkomende oorzaken van een bloedneus

Een bloedneus kan verschillende oorzaken hebben. Droge lucht, bijvoorbeeld door verwarming in huis, kan het neusslijmvlies uitdrogen, waardoor bloedvaatjes sneller barsten. Ook veelvuldig neuspeuteren of hard snuiten kan schade aan de kleine bloedvaten veroorzaken. Allergieën en verkoudheden maken het slijmvlies kwetsbaarder, wat eveneens tot bloedneuzen kan leiden. Sommige medicijnen, zoals bloedverdunners, verhogen het risico op een bloedneus, net als bepaalde medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk of bloedstollingsstoornissen. Ook een harde klap op de neus, een val of zelfs hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan het ontstaan van een bloedneus.

Hoe kun je een bloedneus voorkomen?

Gelukkig zijn er manieren om de kans op een bloedneus te verkleinen. Zorg voor een goede luchtvochtigheid (tussen de 40-60%) in huis met een luchtbevochtiger, vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat. Drink voldoende water om uitdroging van de slijmvliezen te voorkomen en smeer indien nodig de binnenkant van je neus licht in met vaseline. Wees voorzichtig bij het snuiten van je neus en probeer neuspeuteren te vermijden. Roken kan het neusslijmvlies irriteren en uitdrogen, dus stoppen met roken kan ook helpen om bloedneuzen te verminderen.

Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je de kans op een bloedneus verkleinen en er beter mee omgaan als het toch gebeurt. Zo weet je precies wat je moet doen en kun je zonder zorgen weer verder met je dag!

 

Wil jij goed voorbereid zijn op verschillende medische noodsituaties en leren hoe je levensreddend moet handelen voor op de kinderopvang? Volg dan onze cursus EHBO en Levensreddend handelen voor Kinderopvang.