nieuws
09 april 2024

De rol van paracetamol in de kinderopvang: een onderbelicht hulpmiddel

De rol van paracetamol in de kinderopvang: een onderbelicht hulpmiddel

Paracetamol wordt zelden toegediend aan zieke kinderen in de kinderopvang, ondanks dat zowel kinderen als hun ouders hier baat bij kunnen hebben. Dit standpunt wordt gedeeld door onze oprichter en medisch directeur, Bernard Leenstra.

Het dilemma van paracetamol op de opvang

Stel je voor dat je net in een drukke vergadering zit of midden in een belangrijke taak, wanneer je gebeld wordt door de kinderopvang: je kind heeft koorts en moet meteen opgehaald worden. Eenmaal thuis geef je je kind een paracetamol, en binnen korte tijd is er weinig meer te merken van de ziekteverschijnselen. Het kind is opgelucht, maar jouw werkdag is verloren. Waarom kan een kind op de opvang geen paracetamol krijgen, zodat dit scenario misschien voorkomen kan worden?
Voor kinderen die last hebben van koorts, pijn of andere ongemakken kan paracetamol vaak verlichting bieden. Als ouders al van plan waren om paracetamol te geven, waarom dan niet eerder, bijvoorbeeld tijdens de opvang? Het zou ervoor kunnen zorgen dat het kind zich sneller beter voelt, minder pijn ervaart en weer beter kan eten en drinken.
Toch zijn kinderopvangcentra vaak terughoudend met het verstrekken van paracetamol. De redenen variëren: sommige verwijzen naar richtlijnen van de GGD, terwijl anderen bang zijn voor juridische problemen als er iets misgaat. Vaak wordt ook gedacht dat paracetamol kan leiden tot koortsstuipen, een groter infectierisico zou vormen voor andere kinderen, of ernstige ziektesymptomen kan maskeren.

Werkstress en verloren dagen

Deze bezwaren zijn echter discutabel. Paracetamol kan geen ernstige ziektes verbergen, en er is geen wetenschappelijk bewijs dat het gebruik ervan koortsstuipen veroorzaakt of het infectierisico verhoogt. Zieke kinderen zijn vaak al besmettelijk voordat de symptomen zichtbaar worden. Zowel de GGD als het RIVM staan niet negatief tegenover het toedienen van paracetamol door kinderopvangmedewerkers. Terwijl medicatie op recept onder specifieke richtlijnen valt, geldt dit niet voor paracetamol. Zolang ouders schriftelijke toestemming geven, verandert dit niets aan de juridische verantwoordelijkheid van de opvang.
Het eerder toedienen van paracetamol kan niet alleen gunstig zijn voor het welzijn van het kind en de ouders, maar ook voor de werkvloer in Nederland. Met jaarlijks zo’n 41 miljoen opvangdagen in Nederland (zonder buitenschoolse opvang en gastouders mee te rekenen), wordt dagelijks tussen de 1% en 10% van de kinderen eerder naar huis gestuurd vanwege ziekte of koorts. Dit betekent in het beste geval dat er jaarlijks meer dan 400.000 werkuren verloren gaan.
Daarom zouden kinderopvangcentra, net zoals in sommige andere landen, kunnen overwegen om kinderen onder bepaalde voorwaarden een enkele dosis paracetamol te geven. Uiteraard met de schriftelijke toestemming van de ouders, waarin dosering en toedieningswijze duidelijk zijn vermeld. Als het kind binnen een uur niet opknapt, moeten de ouders alsnog hun kind komen ophalen. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers hun aandacht kunnen blijven richten op de andere kinderen, terwijl zieke kinderen thuis kunnen herstellen.

Versterking van medische kennis in de opvang

Zou jouw kinderopvang kunnen profiteren van extra medische kennis, of wil je ouders hierbij betrekken? Neem dan contact met ons op. Wij bieden ouderavonden, webinars en EHBO/BHV-trainingen aan die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van de kinderopvang.