Wat doe je eigenlijk bij een reanimatie?
Reanimatie wordt gebruikt bij een hartstilstand of als iemand gestopt is met ademen. Het doel? Het hart helpen om het bloed door het lichaam te pompen, om zo de zuurstof die je hersenen en andere organen zo hard nodig hebben op de juiste plek te krijgen. Dit doe je door borstcompressies en mond-op-mond beademing. Het belangrijkste bij een reanimatie is dat je zo snel mogelijk begint en op een goed ritme met de juiste diepte compressies geeft. Zelfs basale reanimatie kan iemand in leven houden. Echter, ondanks de cruciale rol van borstcompressies, is het vaak niet genoeg om het hart zelfstandig weer aan het slaan te krijgen. Hier komt de AED in beeld.
De kracht van de AED
Een AED, of Automatische Externe Defibrillator, is een apparaat dat een elektrische schok geeft om het hart weer in een normaal ritme te krijgen bij een hartstilstand. Dit essentiële apparaat kan het verschil maken tussen leven en dood. Het hart heeft namelijk van zichzelf ook een elektrische impuls. De schok van de AED helpt het hart zijn normale ritme te hervatten.
Waarom reanimatietraining belangrijk is
Bij een hartstilstand telt elke seconde. Hoe sneller iemand kan ingrijpen met reanimatie, hoe beter de kansen op overleving en hoe kleiner de kans op blijvende schade. Elke minuut telt hierbij.
Vanaf het moment dat er gereanimeerd wordt, kan een AED helpen door het gevaarlijke hartritme te corrigeren naar een normaal ritme. AED’s zijn zo ontworpen dat ook burgers ze kunnen gebruiken. Ze geven heldere gesproken instructies die je door het proces leiden. Daarom is het cruciaal dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze deze moeten gebruiken.
Hardnekkige sportmythe: Tong inslikken kan niet
Het is ook belangrijk om hardnekkige mythes te ontkrachten, zoals het idee dat iemand zich kan verslikken in zijn eigen tong tijdens een bewusteloosheid. Dit soort misvattingen kunnen eerste hulp in de weg staan. In onze trainingen maken we korte metten met deze mythes en leren we de juiste technieken aan voor effectieve eerste hulp.
Levenreddend handelen voor iedereen
Bij Schok en Pomp hebben we een speciaal aanbod voor voetbalclubs en andere sportverenigingen. Hierbij geven we reanimatie&AED en EHBO bij sportongelukken voor een gereduceerd tarief. Lees hierover meer op onze levensreddend handelen voor iedereen pagina.
Voor ouderen, die een hogere risicogroep vormen, hebben wij een speciaal programma: Oldstars, in samenwerking met het Ouderenfonds. Hierbij leren we sportende ouderen essentiële EHBO-vaardigheden, zodat zij de risico’s beter begrijpen en adequaat kunnen handelen bij medische noodgevallen op het sportveld.