Recente mazelen uitbraak in Eindhoven: Wat je moet weten
‘Uitbraak mazelen in regio Eindhoven’ meldt de NOS 14 maart in het nieuws. Volgens GGD Brabant-Zuidoost gaat het vooralsnog om veertien kinderen en een volwassene, allen ongevaccineerd. Een dergelijke uitbraak is zeldzaam, de laatste keer was immers in 2013, en daarom een goede reden om eens dieper op het ziektebeeld in te gaan. Wat is mazelen, hoe herken je het en wat kan je er aan doen?
Wat zijn mazelen?
Mazelen, wetenschappelijk bekend als Morbilli, is een uiterst besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door het mazelenvirus. Overdracht vindt plaats van mens tot mens, voornamelijk door middel van druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. Hoewel mazelen in Nederland relatief zeldzaam zijn dankzij opname van het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1976, is er toenemende zorg vanwege de dalende vaccinatiegraad. Met momenteel slechts 80% van de schoolgaande kinderen gevaccineerd – een daling ten opzichte van de 90% van enkele jaren terug – is er alle reden tot alertheid. Regionaal zijn er zelfs nog veel lagere vaccinatiegraden te vinden, wat een broedplaats voor een volgende uitbraak kan betekenen.
Herkenning van mazelen
Typische symptomen van mazelen ontwikkelen zich 10 tot 14 dagen na blootstelling aan het virus en kunnen tot over een week aanhouden. De beginfase wordt vaak gekenmerkt door koorts, hoesten, verkoudheidsklachten, en ontstoken ogen. Na enkele dagen volgt het verschijnen van de kenmerkende rode vlekken op de huid, beginnend in het gezicht en zich vervolgens uitbreidend over het lichaam. Ook witte vlekjes in de mondholte kunnen voorkomen.
Kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen met een afweerprobleem en niet-gevaccineerde zwangeren lopen het risico op ernstige klachten, ziekenhuisopname of uiteindelijk overlijden. Ook hele jonge kinderen lopen meer risico, vooral jonge baby’s van ouders die niet gevaccineerd zijn en ook de ziekte niet hebben doorgemaakt zijn kwetsbaar. Mazelen tijdens zwangerschap leidt overigens niet tot aangeboren afwijkingen bij het kind, maar kan in zeldzame gevallen wel leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Actie ondernemen
Er bestaat geen specifieke behandeling voor mazelen, waardoor preventie door middel van vaccinatie en het herkennen van symptomen cruciaal zijn. Indien je vermoedt dat jij of je kind mazelen heeft, vermijd dan publieke plaatsen zoals kinderopvang, scholen of werkplekken. Neem contact op met je huisartsen informeer je contacten om verdere verspreiding te voorkomen. Het is belangrijk te weten dat eenmaal doorgemaakte mazelen immuniteit biedt tegen toekomstige infecties.
Voor meer informatie over mazelen en aanbevelingen, bezoek de website van het RIVM of raadpleeg huidziekten.nl.
Geïnteresseerd in dit soort onderwerpen? Volg dan onze webinar, of vraag een lezing bij jouw organisatie aan.