blog
08 april 2020

Heeft hooikoorts invloed op Corona ?

De klachten die gepaard gaan met hooikoorts komen soms overeen met die van het Coronavirus. In een recent verschenen artikel in het Financieel Dagblad (08-04-20) beschrijft collega Wielinga (KNO-arts) waarom de klachten weliswaar overeenkomen, maar ook waarom er geen verband bestaat tussen de twee aandoeningen.

Een belangrijk verschil berust op het ontstaansmechanisme, ook wel pathofysiologie genoemd, van de klachten van hooikoorts enerzijds en de pathofysiologie van het Coronavirus anderzijds. Deze zijn wezenlijk verschillend. Omdat het ontstaan van beide ziektes verschilt, verschilt ook het afweermechanisme tussen beide aandoeningen. Een simpele analogie is het leger. Waarbij met een hooikoorts infectie de marine nodig is om de vijand te bestrijden, is tegen het Coronavirus de luchtmacht en/of landmacht nodig. Kortom, ook al wordt het lichaam aangevallen, de verdediging verschilt evident. Al ziet men van de buitenkant dat het lichaam ‘in oorlog’ is.

Voor zover bekend is er nog géén onderzoek wat heeft aangetoond dat het hebben van hooikoorts een risicofactor is voor het oplopen van het Coronavirus. Eveneens, het gerucht dat het medicijn welke hooikoorts klachten vermindert, het zogenaamde antihistamine, een slechte invloed zou hebben op de gezondheid en daarmee mee kans op ziek worden vergroot door het Coronavirus is ook ongegrond. Hooikoortspatiënten wordt aangeraden niet meer of minder antihistamine te gebruiken dan zij normaliter doen.