blog
16 april 2024

Hartinfarct bij vrouwen minder vaak herkend!

Waarom hartinfarcten bij vrouwen vaker over het hoofd worden gezien

Het is een alarmerend fenomeen dat zich niet alleen in Nederland voordoet, maar ook wereldwijd: hartinfarcten bij vrouwen worden vaker niet herkend en de gevolgen hiervan kunnen levensbedreigend zijn. Onderzoek uitgevoerd door het AMC toont aan dat 74% van de mannen die een hartstilstand krijgt buiten het ziekenhuis, wordt gereanimeerd door omstanders, tegenover slechts 69% van de vrouwen. Vergelijkbare studies in de Verenigde Staten tonen aan dat 45% van de mannen hulp krijgt van voorbijgangers, terwijl maar 39% van de vrouwen dezelfde hulp ontvangt.

Terughoudendheid bij reanimatie van vrouwen

Het is mogelijk dat voorbijgangers terughoudend zijn omdat ze niet zeker weten hoe ze een vrouw moeten reanimeren of bang zijn om haar te verwonden. Deze terughoudendheid bij reanimatie bij vrouwen kan uiteindelijk fataal zijn. Dit benadrukt de noodzaak voor betere voorlichting over hoe een reanimatie op een vrouw correct uit te voeren.

 

Verschillende symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Een hartinfarct manifesteert zich bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Waar mannen typische symptomen zoals pijn op de borst en uitstraling naar andere delen van het lichaam kunnen ervaren, zijn de signalen bij vrouwen soms subtieler en daardoor moeilijker te herkennen. Vrouwen rapporteren naast de symptomen die mannen ervaren namelijk ook:

– Pijn in de bovenbuik

– Een beklemmend gevoel tussen de schouderbladen

– Nek- of kaakpijn

– Onverklaarbare misselijkheid of braken

– Plotse kortademigheid

– Overweldigende vermoeidheid

Reanimatie op tijd herkennen: elke seconde telt

Het is cruciaal dat burger hulpverleners snel en effectief weten te handelen bij een hartinfarct, ongeacht het geslacht van het slachtoffer. Mocht je zelf onverklaarbare plotselinge klachten zoals hiervoor beschreven ervaren, of merk je ze op bij iemand anders, bel dan gelijk 112. Zij denken dan met je mee en kijken of het inderdaad een hartinfarct betreft. Door proactief aan de bel te trekken ben je er dan hopelijk eerder bij, waardoor je kostbare minuten bespaart, die van levensbelang kunnen zijn.

Leer zelf reanimeren

Weet je zelf nog niet hoe je iemand moet reanimeren? Of heb jij op je werk, bij de vereniging of bij jou in het flatgebouw een AED hangen, en wil je leren hoe je die gebruikt? Vraag dan een reanimatie & AED cursus op locatie aan. Onze reanimatiecursus is ontworpen om je de vaardigheden te geven die nodig zijn om effectief te reageren in noodsituaties. Geef jezelf en anderen om je heen de kennis en het vertrouwen om in te grijpen wanneer elke seconde telt.

 

 

Signalen bij hartinfarct vrouwen

 

Bronnen:

https://academic.oup.com/eurheartj/article/40/47/3824/5492041#377938069

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.118.004710

https://www.henw.org/artikelen/hartinfarct-bij-vrouwen-een-diagnose-met-vertraging

https://amsterdamumc.org/nl/vandaag/vrouwen-slechter-af-na-hartstilstand-buiten-ziekenhuis.htm